پرورش و تکثیر زالو – مراحل چرخه حیات زالوها

پرورش و تکثیر زالو

مرحله بلوغ در پرورش و تکثیر زالو

پرورش و تکثیر زالو مانند سایر جاندارن در زمان بلوغ روی می دهد. زالو ها یا زمانی که وزن بدنی لازم خود را به دست می آورند و یا بسته به نوع گونه ی خود بلوغ جنسی پیدا می کنند. متوسط در سن بلوغ، زالو ها معمولا 15 تا 30 میلیمتر طول دارند، ولی در مناطق گرمسیری تا 200 میلیمتر هم پیدا می شوند. زالو ها بعد از یک بار تولید مثل و یا در برخی موارد بعد از دوبار تولید مثل میمیرند.

پرورش و تکثیر زالو

با این وجود زالوها برای ماه ها یا یک سال قبل از تولید مثل زندگی می کنند. گونه های زالو تمایل خاصی به حمله کردن به ماهی، دوزیستان، خزندگان، پرندگان دارند. البته دیوید کینزبرگ در مقاله ی خود با نام (تاریخ طبیعی زالو ها) می نویسد که منبع غذایی آن ها به طور بسیار گسترده ای به زیستگاه و گونه های متفاوت آن ها بستگی دارد. یک زالو که به طور عمده روی پرنده آبی تغذیه می کند.

برای مثال می تواند ابتدا به هر بخش از پرنده متصل می شود و راهش را به سر پرنده ادامه می دهد، جایی که می تواند از چشم یا سوراخ بینی پرنده برای تغذیه استفاده کند. زالوهایی که از پستانداران تغذیه می کنند بین گاو، اسب، انسان یا سگ تمایزی قائل نمی شوند و از همه نوع پستانداری تغذیه می کند. به همین ترتیب زالوهایی که از ماهی ها تغذیه می کنند به طور انحصاری یک نوع خاص از ماهی را انتخاب نمی کنند و از همه ی انواع ماهی ها تغذیه می کنند.

[videojs_video url=”http://asset1.shabakema.com/data/2017/10/15/video/59e32505411e1_Reproduction_leeches___.mp4″ high=”200″ width=”500″]

مرحله تولید مثل در پرورش و تکثیر زالو

زالو دو جنسه است به این معنی که او هر دو اندام جنسی نر و ماده را دارا می باشد که تولید سلول جنسی بالغ قابل تکثیر را فراهم می کند. پرورش و تکثیر زالو با موجوات تک جنسی تفاوتی ندارد و یک تصور غلط رایج وجود دارد که حیوانات دو جنسه می توانند تخم های خود را بارور کنند، اما در اکثر موارد، گونه ها نمی توانند خود باروری داشته باشند. برای اغلب موارد، از لحاظ فیزیکی، به خاطر اندام جنسی آنها این مورد غیرممکن است. پس مزیت دو جنسه بودن در چیست؟

باید گفت که یک موجود زنده، که یک محدوده را با چند موجود زنده از گونه های خود اشغال می کند. اگر نر باشد، باید برای پیدا کردن یک زن برای تولید مثل نگران باشد و برعکس. هر  موجودی نگرانی از این مسئله را ممکن است که داشته باشد. اما در زالو ها چون یک زالو هم اندام جنسی نر را داراست و هم ماده نگرانی ها وجود ندارد و زمانی که یک زالو عضو دیگری از گونه های خود را پیدا کند، می تواند لقاح انجام شده و هر دو می توانند تکثیر کرده، به این ترتیب احتمال بیشتری برای حفظ این گونه ها وجود خواهد داشت.

پرورش و تکثیر زالو

پرورش و تکثیر زالو های طبی

تولید مثل در زالو ها کمی عجیب و غریب است و این فرآیند جزئیات دقیقی دارد. در طول فصل جفت گیری که معمولا از اوایل خرداد تا اوایل شهریور می باشد. زالوی بالغ شروع به تولید اسپرم و تخم ها می کند.

کمربند تناسلی (باند بافتی که پیله را ترشح می کند) ممکن است در طول این زمان از سال بزرگ شده و قابل مشاهده است. زمانی که دو زالو یکدیگر را پیدا می کنند و تصمیم می گیرند جفت شوند، آن ها با یکدیگر هماهنگ می شوند و یکی کیسه پر شده با اسپرم را به دیگری وصل می کند.

سپس اسپرم از کیسه آزاد می شود و به معنای واقعی کلمه از طریق سوراخ کردن پوست زالو راهش را به تخمدان ها پیدا می کند. زمانی که اسپرم مسیرش را به سمت تخم ها پیدا کرد، لقاح انجام شده و زالوی دوم شروع به ساختن یک پیله به وسیله یک مایع متراکم که از کمربند تناسلی ترشح شده، می کند. تخم ها سپس به پیله اضافه شده و زالو یک مکان مناسب برای قرار دادن آن پیدا می کند. بسیاری از زیست شناسان از آنچه اغلب انواع زالوها بعد از ساخت پیله انجام می دهند، و مراحل پرورش و تکثیر زالو شگفت زده می شوند.

از آنجایی که ممکن است چندین روز طول بکشد تا پیله سخت شود، بعضی از زالوها آن را با بدن خود پوشش می دهند تا از شکارچیان و محیط محافظت شود. دیگر گونه های زالو واقعا صبر می کنند تا زمانی که تخم مرغ ها از بین رفته و سپس نوزادان خود را به اولین وعده غذایی شان حمل می کنند. اکثر مردم شگفت زده می شوند که این انگل های مضر خون، مادران خوبی هستند!

تعیین زمان مناسب خروج لاروها و کمک به تسریع خروج لاروها از کوکون

یکی از دغدغه های پرورش دهندگان زالو زمان دقیق خروج لاروهای زالو از کوکون ها در زمان پرورش زالو می باشد. زیرا در بعضی از موارد زالو زمان انکوباسیون خود را طی می کند، اما هنوز از کوکون ها خارج نمی شود. این شرایط ممکن است منجر به خفگی لاروها و مرگ آن ها شود. بنابراین تعیین زمان دقیق خروج لاروها از کوکون ها می تواند از ایجاد این مشکل جلوگیری کند.

یکی از ویژگی مناسبی که کوکون ها دارند این است که با چشم غیر مسلح نیز می توان فضای داخل آن را مورد بررسی قرار داد. داشتن این ویژگی به پرورش دهنده این امکان را می دهد که با در اختیار داشتن یک منبع نوری (بعنوان مثال چراغ قوه) و قرار دادن کوکون ها در مقابل این منبع نوری از وضعیت لاروهای داخل کوکون ها مطلع شد.

فرآیند کوکون گذاری زالو و طی مراحل آن اگر کمی دقت کنید زیاد پیچیده نخواهد بود. در مراحل اولیه تکامل لاروها محیط داخل کوکون بصورت مایع صورتی رنگ دیده می شود. بعد از 2 هفته لاروها بصورت رگه های تودرتوی قهوه ای کم رنگ قابل مشاهده هستند. لاروهای 21 روزه آماده خروج از کوکون نیز به رنگ سیاه هستند و در داخل کوکون متحرک هستند. بعد طول دوره انکوباسیون که 21 روز می باشد تا 5 دیگر نیز می توان به لاروها فرصت داد. اگر طی این مدت 26 روز از کوکون ها خارج نشدند باید شخصا به خروج لاروها اقدام کنیم. به این صورت که قسمت انتهای کوکون را شکافته و اجازه می دهیم که لاروها از کوکون خارج شوند.